Voorbij vinden wat je zoekt

Ben je voortdurend op zoek naar belangrijke documenten? Besteedt je meer tijd aan het zoeken naar je favoriete pen dan aan het gebruik ervan? Is het bureau omschrijven als “rommelig” zelfs zacht uitgedrukt?

No worries… Je bent geen uitzondering. Ben je wel bewust van de invloed die het op je kan hebben. In een onderzoek (USA) uit 2011 zag 90 procent van de werknemers rommel zelfs als een negatief effect op hun motivatie, productiviteit en algemeen geluk.

De belangrijkste boodschap hier is: het opruimen van je werkplek is meer dan alleen kunnen vinden wat je zoekt.

Je denkt misschien dat het geen probleem is om af en toe naar een fysiek of digitaal document te zoeken. Onderzoeken tonen aan dat als we alle tijd die we besteden aan het zoeken naar zoekgeraakte dingen bij elkaar optellen, we gemiddeld een hele werkweek per jaar verspillen. En al die verloren productiviteit betekent verloren geld.

Dus opruimen kan de productiviteit aanzienlijk verbeteren, maar een opgeruimde werkplek heeft ook andere, meer persoonlijke voordelen.

Het klinkt misschien niet helemaal eerlijk, maar mensen die netjes en goed georganiseerd werken, worden door hun omgeving in een beter daglicht gezien. Die professionele uitstraling, zal je zelfrespect en motivatie een boost geven. Dat leidt weer tot meer werkplezier en nog betere resultaten.

Dat klinkt misschien als een goede reden om je werkplek te organiseren, maar het is belangrijk om dit vanuit de juiste intentie te doen. Wanneer we onze werkplek er enkel voor het oog netjes uit laten zien, omdat het opgedragen wordt, dan is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de rommel weer verschijnt.

Degene die met me hebben gewerkt, weten dat het gaat over jezelf opnieuw afstemmen op je doelen van werk en leven. Het gaat dus niet alleen om efficiƫnter of productiever zijn. Wanneer dit werkelijk lukt, zal je opgeruimde werkplek de plek zijn waar doelen en ambities tot leven komen. Dit is de reden waarom mensen, die met me samen hebben gewerkt, lang nadat ze hun eerste wijzigingen hebben aangebracht, een opgeruimde omgeving zullen blijven behouden.