Productiviteit Mythe #1: Ik kan alles

Of je het leuk vindt of niet, je kunt niet alles doen wat je wilt doen, nodig is te doen, graag wilt doen, moet doen.

Je hebt niet enkel te dealen met je groeiende takenlijst, er zijn eindeloos veel connecties, interrupties, afleidingen en andere tijd vragende zaken zoals e-mails, sms, tweets, telefoontjes, collega’s, vrienden, familie, geluiden en trillingen van telefoons en tablets.

Dat alles vraagt je gelimiteerde tijd, energie en aandacht. Je staat oog in oog met te veel keuzes, mogelijkheden en verwachtingen. Er is gewoon teveel te doen.

Ik geloof dat je wel weet dat je niet alles gedaan krijgt, maar diep in je is die fantasie – een mythe – zo realistisch dat die je meer schade aanricht dan je jezelf kan inbeelden.

Het is de ‘Ik kan alles’ mythe. Het geloof dat je alles kunt doen wat je in gedachte kan. En je houdt je elke dag vast aan dit geloof. Wat deze mythe gedeeltelijk tot stand houdt is het ‘Ik haal de achterstand binnenkort in’ verhaal dat je jezelf vertelt. Je fantaseert zoiets als …

Als ik maar één weekend ongestoord zou kunnen werken

of …

Als ik slechts één week zonder onderbrekingen mijn dingen kan doen

of …

Als het even wat rustiger wordt.

En weet je? Je zou best gelijk kunnen hebben hierin … alleen …

Dat lost het probleem niet op, omdat de zondvloed van taken zal doorgaan en voor je het weet je weer in dezelfde achterstanden zit.

Ik hoorde pas van statistieken die uitwezen dat we voor elke drie taken op de todo-list, slecht één wordt afgehandeld.

Denk daar even over na …

Je neemt deel aan een race die je waarschijnlijk nooit gaat winnen.

Zie jezelf als een jongleur, je bent ervaren, maar houdt teveel ballen in de lucht. Dus kun je beslissen welke je eruit haalt voor later … of wellicht nooit.

Wetende dat je niet alles kunt doen, kan het je helpen om het krachtige drie-letterwoord ‘NEE’ wat vaker te gebruiken. Niet enkel tegen anderen, maar ook tegen jezelf.

Laat de fantasie los dat je alles kunt doen. Krijg meer gedaan.

Do better, get organized.