Gouden tip tegen uitstelgedrag

Je kunt er complete boeken over lezen. Uitstelgedrag is een groot probleem voor veel mensen en staat vaak geluk in de weg. Daarom hier de gouden tip tegen uitstelgedrag!

Je doet niets totdat je weet wat je moet doen
Het vervelende van uitstelgedrag is dat je de neiging hebt om alles uit te stellen. Ben jij een uitsteller? Dan heb je nu misschien wel de neiging om dit artikel ‘later wel een keer’ te lezen. Daarom gaan we er iets dieper op in.

Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag staat niet gelijk aan ‘niets doen’. Uitstelgedrag staat gelijk aan ‘niets doen, en jezelf er verschrikkelijk over voelen’. En ondanks alle interessante en ingewikkelde theoriën die over uitstelgedrag bestaan is het eigenlijk vrij eenvoudig: Uitstelgedrag is meestal gevolg van een gebrek aan overzicht.

Even een lesje uit ‘Getting Things Done’
Veel mensen kennen ‘Getting Things Done’. Hierin staat de ‘next action’ of volgende taak centraal. Wanneer je te maken hebt met een project (een gewenste uitkomst die meerdere taken vereist) is het van belang dat je ‘next actions’ definieert. Dit zijn geen taken als ‘rapport schrijven’, maar eerder dingen als ‘Computer opstarten’, ‘Word opstarten’, ‘Eerste versie outline maken’.

Schrijf op dat je je lichaam moet bewegen
De kracht van de ‘next action’ zit hem in het hapklare. Je hoeft er niet meer over na te denken. Als uitsteller ben je vaak overdonderd door alles wat er nog moet gebeuren. Maar, wat als je alleen een takenlijstje hoeft af te werken dat zo eenvoudig is dat het geen denkwerk vereist? De kunst is dus je taken zover opbreken als nodig is. Hoe verder je taak is opgebroken, des te minder snel je het uitstelt.

En dan nu de Gouden Tip tegen uitstelgedrag
De Gouden Tips luidt dus als volgt: “Zodra je merkt dat je uitstelt moet je je taak verder opbreken in kleinere, meer eenvoudige taken.”

Direct aan de slag!
Dus wat zet je nu op papier? Niet ‘taken verder opbreken’. Zo trap je weer in je eigen val. Probeer zoiets als: ‘next action voor garage opruimen bepalen’, ‘next action op scriptie bedenken’ enzovoort. Maak het concreet, eenvoudig en tastbaar. Je kunt het ook doen terwijl je de garage aan het opruimen bent, in je hoofd. Het werkt supersnel en helpt je in 95% van de uitstelgevallen op weg.