Te druk voor vrije tijd

Ook steeds vaker het gevoel dat je niet meer de baas bent over je toch al spaarzame vrije uurtjes? Zeg dat etentje dan gewoon af!

In 1948 verklaarden de verenigde naties vrije tijd tot een fundamenteel recht van de mens. Anno nu hijgt de tijd in onze nek en houdt hij ons ongewild in zijn greep. Ondanks nieuwe technologieën en apparaten die ons leven vergemakkelijken – apps op je smart Phone, stofzuiger, (af)wasmachine, volautomatische grasmaaier – winnen we maar geen tijd om daarin eens te gaan lanterfanten. Zin om eens lekker thuis aan te klooien met het verstand op nul? De conditione humaine, het mens-zijn, wordt niet gekenmerkt door een tekort, zoals Franse filosofen in de jaren zestig meenden, maar door een teveel, een teveel aan mogelijkheden. In dat licht schiet de werkelijkheid tekort. We zullen structureel teleurgesteld en gefrustreerd blijven over de plannen die we niet realiseren, afspraken die we niet nakomen, verwachtingen en ambitie die we niet waarmaken, woorden die we niet in daden vertalen, dromen die bedrog blijken te zijn. Om al onze ambities te kunnen realiseren hebben we vier levens nodig. Nederland heeft collectief het gevoel tijd tekort te hebben en dat gevoel wordt steeds sterker. Het duurt lang eer we ons realiseren dat we onder veel stress leven, want er zijn weinig directe prikkels om het gestreste gedrag te veranderen. Er gaat de nodige tijd voorbij voordat we er echt ziek van worden en we leven nu eenmaal in een cultuur waarin het gewoon of zelfs belangrijk wordt gevonden dat je het druk hebt. Tel alles bij elkaar op en het lijkt bijna onmogelijk om het leven een beetje leuk te houden. In plaats van mee te gaan in de maalstroom, moeten we dus keuzes maken.

Daarom heb ik wat tips voor je verzameld om meer grip op je vrije tijd te krijgen.

  • Creëer overzicht in je activiteiten met een dag- en weekplanning; wat doe je en wanneer?
  • Stel prioriteiten en plan ze in je agenda.
  • Maak duidelijke, realistische, schriftelijke afspraken met jezelf en je eventuele partner en kinderen.
  • Bespreek met je partner (en kinderen) in een ‘weekoverleg’ de lopende en geplande activiteiten.
  • Geniet van de dingen die je doet, leef in het hier en nu.
  • Besteed activiteiten uit die je niet leuk vindt of waar je niet aan toekomt: strijkwerk, de schoonmaak, schilderwerk. Delegeer, controleer en laat los!
  • Kies voor wat jij belangrijk vindt. Stop met het pleasen van anderen.
  • Sta stil aan het eind van de dag en kijk wat je gedaan hebt.
  • Wees lief voor jezelf.