Chaos voorkomen

Ik probeer niet bazerig te zijn of zo, maar soms hebben we regels nodig om even bij te komen. Anders gaat de choas regeren en loopt alles uit de hand, toch?

Niemand houdt van regels – ik als laatste. Als je mijn tips steeds leest, weet dan dat ik ook niet altijd zo gestructureerd ben. Wel is er een basis die mij helpt een beetje orde in mijn dag te houden. Het zijn simpele kleine dingen die mij helpen chaos te voorkomen.

Ze nemen geen tijd in beslag. In feite besparen ze mij tijd, zoals ook stress en frustraties die samengaan met chaos. Ook voor jou zullen ze tijd besparen. Hier is de regel van 5 om chaos te voorkomen:

Drum roll please … ♪

Leg iets niet neer – berg het op.
Deze eerste regel levert je meteen veel resultaat op. Het kost je slechts enkele seconden om dingen terug te plaatsen waar ze horen. Als je een document tevoorschijn hebt gehaald en je hebt je werkzaamheden afgerond: Berg het op. Als je niet alles meteen opbergt, zorg er dan voor dat je dat doet voordat je je werkdag afrond.

Doe de kleine dingen meteen.
Als een taak minder dan twee minuten kost om af te handelen: DOE HET METEEN. Verdoe geen tijd door steeds weer opnieuw deze taak tegen te komen en weer uit te stellen. Werk meteen die kleine dingen weg. Hoe langer ze liggen, hoe groter ze lijken te worden.

Plan voor morgen.
Voordat je je werkplek verlaat, zorg dat je even kijkt welke taken prioriteit hebben morgen. Schrijf ze op en zorg dat ze morgen meteen in beeld zijn. Zo weet je wat er gedaan moet worden, voordat andere nieuwe zaken je dag gaan regeren.

Verwijder, schoon op, recycle.
Er komt zoveel op je af elke dag. E-mail komt binnen, je postbakje is weer gevuld, papieren worden op je bureau gedumpt en je print nog regelmatig iets. De truc om alles te blijven overzien is door steeds weer te verwijderen. Maak er een gewoonte van om elke dag e-mails te deleten, versnipper of recycle papieren die je niet meer nodig hebt. Wees medogenloos! 80% van alles wat je bewaart zul je NOOIT meer naar kijken. Je bewaart veel meer dan je nodig hebt.

Rond tenminste één klus af elke dag.
Misschien heb je niet altijd de tijd hiervoor, maar veel dagen wel. Doe wat je kunt om je te ontdoen van taken die voor lange tijd blijven liggen. Pak er één tussenuit en werk het af. Of beter, maak een beslissing om het voor eens en altijd te dumpen. Je zult verbaasd zijn, hoe veel beter je jezelf voelt door gewoon een klus die steeds bleef liggen af te ronden. Ik daag je uit … probeer het.

Ta Dah!! Dat is ie … De regel van vijf! Deze regels zijn nog niet zo vervelend, wel?

Als je eenmaal de voordelen van deze regel van vijf ondervindt, ga je leren ervan te houden. Oké, houden van is misschien teveel gezegd, maar ik wed dat je ze zult waarderen.

Ga ervoor elke dag, en voor je het weet is de chaos op je werkplek verleden tijd.