8 Tips voor een Productievere Werkdag

We hebben allemaal weleens het gevoel dat de dag niet lang genoeg is. Soms lukt het even niet om je te concentreren en duurt het afmaken van die opdracht net wat langer dan je gehoopt had. Dit heeft alles met productiviteit te maken – en gelukkig is dat iets wat je kunt leren! Vandaar dat ik vandaag mijn tips voor een productievere werkdag met je deel.

  • Slaap genoeg

Een productieve werkdag begint eigenlijk al de avond ervoor! Een goede nachtrust is namelijk onmisbaar voor je productiviteit. Door elke avond (dus ook in het weekend) rond dezelfde tijd naar bed te gaan, went je lichaam aan dit ritme en sta je ’s ochtends makkelijker op. Vermijd ook in het uur voordat je gaat slapen naar verlichte schermen zoals je laptop, tablet, en telefoon te kijken: deze werken de productie van melatonine tegen en maken het daardoor lastiger om in slaap te vallen. Lees in plaats daarvan een boek of doe rustige yoga-oefeningen.

  • Plan je outfits

Als je ’s ochtends vroeg nog op zoek moet naar dat ene shirt en je autosleutels niet kan vinden, begin je de dag al gestrest, en dat zal je productiviteit niet ten goede komen. Leg alles wat je nodig hebt ’s avonds klaar, zoals je gepakte tas en kleding, en leg je portemonnee en sleutels elke avond op dezelfde plek zodat je er ’s ochtends nooit naar hoeft te zoeken. Je kunt ook meteen na het kleding wassen je outfits voor de hele week plannen en bij elkaar hangen in je kledingkast. Zo hoef je er de hele week niet meer naar om te kijken!

  • Eet gezond

Je hebt het vast al eens gehoord: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Of dit nu waar is of niet, een gezonde start helpt je geconcentreerd door te werken zonder te verlangen naar snacks of koffie. Een goed ontbijt bevat meervoudige koolhydraten die voor langdurige energie zorgen, zoals volkorenbrood of havermoutpap. Andere belangrijke voedingstoffen zijn onverzadigde vetten zoals je vindt in avocado, zalm, en noten; en proteïne zoals in eieren, tofu, en magere vleeswaren. Als je geen tijd hebt om je lunch te maken en liever geen broodje in de kantine koopt, kook dan wat extra de avond ervoor, en neem het restje mee voor een gezonde lunch!

  • Ruim je bureau op

Je kent waarschijnlijk de uitspraak ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’, en dit geldt ook voor je bureau! Gooi weg wat je niet nodig hebt om je werk te doen en geef alles wat overblijft een vaste plek. Dit zorgt ervoor dat je alles snel kan vinden en dat je bureau makkelijk schoon te houden is. Maar wanhoop niet als het je niet lukt je bureau lang zo netjes te houden: veel mensen geloven dat rommelig zijn een teken van creativiteit is.

  • Prioriteer je inbox

Hoe verleidelijk het ook is om de dag te beginnen met het checken van je email, dit komt de productiviteit niet ten goede als je vervolgens uren besteedt aan het reageren op simpele vragen en niet toe komt aan je eigen ‘to do’-lijstje. Het is beter om je vroege energie te besteden aan de taken die je gepland hebt voor de ochtend. E-mails, daarentegen, die moeilijke, urgente vragen of taken bevatten kun je wel het beste behandelen terwijl je nog fris bent. Er zijn meerdere apps en emailfuncties die je inbox organiseren zodat je in één oogopslag de meest belangrijke mailtjes ziet. Plan sessies van 20-30 minuten om ze te lezen, en ga vervolgens weer aan de slag met je eigen taken.

  • Organiseer je agenda

Als je meerdere online kalenders gebruikt en misschien nog een papieren agenda, dan is het lastig om het overzicht te houden op alle afspraken en verplichtingen van je werk, privéleven, en familie. Online kalenders kun je synchroniseren zodat een doktersafspraak die je toevoegt in alle kalenders tegelijk verschijnt, en kleurcodering helpt om meteen te zien of dat etentje voor werk of vrienden is. Je kunt ook een papieren jaaroverzicht aanschaffen waarop de hele familie hun verplichtingen kunnen schrijven, en je vakanties en vrije dagen kunt aangeven.

  • Zet je werktelefoon uit buiten werktijden

In Zweden is de werkdag verlaagd naar zes uur. Zo ver zijn we hier nog niet, maar er is wat voor te zeggen om je werktijden te beperken. Er zijn vele theorieën dat we maar zes uur per dag echt productief zijn en dat de rest van de tijd opgaat aan koffiepauzes, email checken, en uitlopende vergaderingen. Mensen met een goede balans tussen werk- en privéleven zijn gelukkiger en daardoor productiever. Bovendien hebben veel taken de neiging zo lang te duren als de tijd die je ervoor hebt. Heb je ook weleens gemerkt hoeveel productiever je bent vlak voor een deadline? Bepaal dus dat het einde van je werkdag ook echt het einde is en typ niet in bed nog even dat verslag af. Want als je moe bent, ben je nog minder productief!

  • Ga wandelen

We weten allemaal dat lichaamsbeweging gezond is, maar wist je dat het je ook productiever maakt? Een simpele wandeling in je lunchpauze is al genoeg om de bloedsomloop naar je hersenen te verbeteren, wat je alerter en energieker maakt. En heb je een een-op-een-vergadering gepland? In plaats van in een vergaderruimte te gaan zitten, kan je er ook voor kiezen om een blokje om te lopen. Dit is een efficiënte manier om meer lichaamsbeweging in je dag te passen, en zorgt ervoor dat vergaderingen minder uitlopen.